Gokbeleid België
In Europe os België één van de weinige landen waar gokken wordt toegelaten, maar dan wel onder zeer strikte voorwaarden. In België heb je de Belgische Kansspelcommissie en deze commissie houdt in de gaten of de regels rondom de Kansspeelwet worden nageleefd. De wet zegt dat gokken verboden is tenzij men in het bezit is van een legale vergunning. Lang niet iedereen komt dus voor zo'n vergunning in aanmerking. Op de website van de Kansspelcommissie vind je een overzicht van (online) casino's en goksites die wel een vergunning hebben (de witte lijst) en partijen die dat juist niet hebben (de zwarte lijst).
Wat is een kansspel?
De wettelijke definitie van een kansspel is als volgt:
“Elk spel of weddenschap, waarbij een ingebrachte inzet van om het even welke aard, hetzij het verlies van deze inzet door minstens één van de spelers of wedders, hetzij een winst van om het even welke aard voor minstens één van de spelers, wedders of inrichters van het spel of de weddenschap tot gevolg heeft en waarbij het toeval een zelfs bijkomstig element is in het spelverloop, de aanduiding van de winnaar of de bepaling van de winstgrootte.”
De drie elementen inzet, winst of verlies en toeval moeten cumulatief aanwezig zijn. Pas dan is er sprake van een kansspel. In België zijn de kansspelen in categorieën onderverdeeld, te weten:
- weddenschappen
- mediaspelen
- kansspelen via internet en GSM
- poker
- tafelspelen
- elektronische kansspelen
De Kansspelwet van 1999
In principe gold er in België een verbod op kansspelen. Dit zorgde er alleen voor dat er een wildgroei aan illegale kansspelen ontstond. Om dat tegen te kunnen gaan besloot de regering van België destijds om met vergunningen te gaan werken. Op 7 mei 1999 werd de Kansspelwet opgericht en werd ook daarmee de Belgische Kansspelcommissie in het leven geroepen. Het gaat iets te ver om hier de volledige wet uit de doeken te doen, maar je kunt die gewoon nalezen op de website van de Kansspelcommissie zelf.
Belangrijkste taak: beschermen van de spelers
De Belgische Kansspelcommissie ziet het vaak als haar belangrijkste taak om de spelers te beschermen. Kansspelen kunnen namelijk leiden tot grote verliezen en op den duur gokverslaving. De commissie doet er alles aan om dat bij de spelers te voorkomen. Zo zijn er toegangsverboden (aan te vragen door de speler zelf of door een derde) en daarnaast geven ze op hun website heel veel informatie over waar je terecht kunt als je in de problemen komt door het gokken. Ook wordt er verwezen naar Gokhulp.be waar je meer informatie vindt en ook zelftests kunt doen.